Author Topic: starting problem  (Read 449 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offlineheathy65

  • Newbie
  • *
  • Posts: 46
  • Country: gb
    • Model/year: 2005 1200RT
    starting problem
    « on: 2019-11-25 17:35:27 »
    for as long as I can remember my 2005 has been sluggish starting, as if the battery is on its way out. New battery fitted last year made no difference. Recently it got so bad I considered changing the starter motor. Then yesterday it cranked freely and has been ok today. So the question is why? could it be a poor earth, gunked up starter motor,  bikes trickle charged when not being used and battery id fully charged.
    So anyone got any suggestions as to whats wrong?

    Onlinemilleplod

    • Full Member
    • ***
    • Posts: 223
    • Country: england
      • Model/year: 1200RT/2006
      Re: starting problem
      « Reply #1 on: 2019-11-25 18:17:32 »
      I'd say the starter motor will be caked in crap inside - my '06 bike had the same symptoms....OK once in a while....till I took the plunge as per my PM. Of course, it could be a bad earth - you can have a good look around if you take the starter off - although the 1200s don't seem to suffer with that like the earlier bikes did.
      Pete

      Offlineds99

      • Sr. Member
      • ****
      • Posts: 323
      • Country: gb
        Re: starting problem
        « Reply #2 on: 2019-11-27 14:21:36 »
        my 2007 model is a bit like that

        Offlinejulianq

        • Newbie
        • *
        • Posts: 24
          Re: starting problem
          « Reply #3 on: 2019-11-28 11:52:41 »
          MY 2005 was similar, a few of earthing problems, ending up running separate earth wire from battery to engine by alternator bolt and starter motor bolt, seemed to solve the problem.

          OnlineDavid.

          • Hero Member
          • *****
          • Posts: 4,524
          • Country: gb
            • Model/year: R 1200 RT / 2012 (Twincam)
            Re: starting problem
            « Reply #4 on: 2019-11-28 12:33:27 »
            Is this Motolectric upgrade of any help or interest, https://www.youtube.com/watch?v=bSVS_HMxR6Y

            BMW Hexhead, https://motolectric.com/makes/bmw.html

            Offlineheathy65

            • Newbie
            • *
            • Posts: 46
            • Country: gb
              • Model/year: 2005 1200RT
              Re: starting problem
              « Reply #5 on: 2019-11-29 10:58:01 »
              Cheers David. this is not the problem. The engine fires up very easily, it's the starter motor struggling to turn the engine over in the first place (as if the battery is discharged),but not all the time. some days it struggles other days it spins the engine without any problem.  Hence my wondeing if its a poor earth to the starter.

              OnlineDavid.

              • Hero Member
              • *****
              • Posts: 4,524
              • Country: gb
                • Model/year: R 1200 RT / 2012 (Twincam)
                Re: starting problem
                « Reply #6 on: 2019-11-29 12:14:41 »
                Hence my wondeing if its a poor earth to the starter.

                The video & Motolectric website basically show that they are just doubling up on the +ve & -ve leads from the battery to the starter solenoid (+ve) & engine (earth).





                The likes of Halfords do a range of battery leads for a fraction of the cost which are available in the UK, https://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchRouter?langId=-1&storeId=10001&catalogId=10151&action=search&srch=battery+leads

                An additional earth lead won't do any harm & may indeed improve the situation.
                « Last Edit: 2019-11-29 12:23:32 by David. »

                Onlinemilleplod

                • Full Member
                • ***
                • Posts: 223
                • Country: england
                  • Model/year: 1200RT/2006
                  Re: starting problem
                  « Reply #7 on: 2019-11-29 15:24:08 »
                  The video & Motolectric website basically show that they are just doubling up on the +ve & -ve leads from the battery to the starter solenoid (+ve) & engine (earth).





                  The likes of Halfords do a range of battery leads for a fraction of the cost which are available in the UK, https://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchRouter?langId=-1&storeId=10001&catalogId=10151&action=search&srch=battery+leads

                  An additional earth lead won't do any harm & may indeed improve the situation.
                  A visit to Halfords has got to be worth it looking at those prices on Motoelectric's website! 

                  OnlineDavid.

                  • Hero Member
                  • *****
                  • Posts: 4,524
                  • Country: gb
                    • Model/year: R 1200 RT / 2012 (Twincam)
                    Re: starting problem
                    « Reply #8 on: 2019-11-29 16:15:08 »
                    A visit to Halfords has got to be worth it looking at those prices on Motoelectric's website!

                    Motolectric claim their technology is different, https://motolectric.com/motolectric_technology.html

                    Onlinemilleplod

                    • Full Member
                    • ***
                    • Posts: 223
                    • Country: england
                      • Model/year: 1200RT/2006
                      Re: starting problem
                      « Reply #9 on: 2019-11-29 16:35:52 »
                      Motolectric claim their technology is different, https://motolectric.com/motolectric_technology.html

                      I bet they do - their $75 kit for the hexheads is just replacement cables matched with some very nice marketing hot air! They might be decent-spec cables, as opposed to cheap stuff.....but 60 quid's worth...plus postage?! "No hocus-pocus, no magic, no secret sauces." Indeed not, they're just cables!
                      Pete
                      « Last Edit: 2019-11-29 16:38:49 by milleplod »

                      OnlineDavid.

                      • Hero Member
                      • *****
                      • Posts: 4,524
                      • Country: gb
                        • Model/year: R 1200 RT / 2012 (Twincam)
                        Re: starting problem
                        « Reply #10 on: 2019-11-30 10:29:40 »
                        MY 2005 was similar, a few of earthing problems, ending up running separate earth wire from battery to engine by alternator bolt and starter motor bolt, seemed to solve the problem.

                        An additional earth lead won't do any harm & may indeed improve the situation.